Nina Björkman uppvisar själv de fördomar hon vänder sig emot
Nina Björkman, doktorand vid Åbo Akademi, argumenterar i en av sina avhandlingar att offentliga debatter om religion måste öppnas upp för att förhindra fördomar. Det håller jag fullständigt med om. Problemet är att hon själv är fördomsfull.
Nina Björkman skriver att:
''Det kan uppfattas som väldigt skrämmande att komma till ett samhälle där det inte finns något som helst tecken på att människor tror på någonting.''
Detta påstående ökar, snarare än minskar, de fördomar som hon försöker motverka. Påståendet att icke-religiösa människor ''tror på ingenting'' är lika falskt som att påstå att alla människor som inte röstar på Socialdemokraterna ''inte röstar alls''. Sanningen är naturligtvis att icke-religiösa människor tror på en hel del saker. Många tror att jorden är rund. Många tror på mänskliga rättigheter. Dessa försanthållanden kräver inte religion. Alltså, följer det logiskt att det är falskt att människor som förkastar existensen av Gudar ''tror på ingenting''.
Skälet till att Nina Björkman, liksom många andra, är fördomsfulla mot icke-religiösa är tämligen enkelt: religionen har under lång tid präglat samhället. En del människor utgår fortfarande från att ett religiöst perspektiv på verkligheten och moralen är det enda alternativet som existerar och det slutgiltiga svaret. Därmed följer det enligt en sådan utgångspunkt att alla som tycker annorlunda ''tror på ingenting'' eftersom något annat alternativ än det religiösa inte existerar.
Om något är det skrämmande att en doktorand uttrycker sig på ett sådant sätt som Nina Björkman. Därför att hennes språkbruk påvisar att hon själv besitter enorma fördomar som definitivt inte bör uttryckas inom akademisk forskning.
____________________________________________
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/09/10/islamforskare-religionen-har-blivit-nagonting-som-vi-vill-skuffa-undan